2010. október 19., kedd

ökofarm, fyn.

a téglák újrahasznosítottak :)
egy kis kényeztetés a magyar származású mangalicáknak sem árt. indul a malacvakarás!

Florence a dán földeken
Házigazdánk a kisfiával
tehénfejés géppel, reggel 7 óra
káposztafa

helyzetjelentés
tegnap körbenéztünk a faluban, délután krumplit kapáltunk a földeken, vagy bárányszart pakoltunk talicskára, vagy éppen a konyhában segédkeztünk.
Este vacsora után megtartottuk a bemutatkozó prezentációnkat a falubelieknek. 30 felnőttből 6-7 jött el. Meséltünk a népfősuliról, a CB-ről, magunkról, a mdg kampányról, aztán saját sztorikról- maldív szigetekről, etióp erdőültetésről, én meg a kis Földkelte csoportról- megpróbáltuk a klímaváltozás, környezetvédelem, fenntarthatóság témakörökből meríteni.
ma megpucoltuk a saras krumplit, mások almát préseltek és almalé készült belőle. Ebédre jól megettük, megittuk, s így véget is ér a kör.
Ilyen a farmon az élet. Amit learatsz, azt eszed. annyit eszel amennyit learatsz. Ha meg esett éjszaka az eső, akkor krumpli helyett káposztát szedsz. Mindegy melyik, vagy saras lesz, vagy kukacos, hisz egyenesen a földekről jön, és hacsak te nem mosod le jól, a tányérodon találod mindkettőt.
Így második napja már kezdünk kicsit jobban belelátni a falu életébe.
Látjuk, hogyan osztják meg a munkát egymás között, milyen napi szokásaik vannak. Hogyan élnek, építkeznek. Mit esznek. Mit isznak. Minek hol a helye- frissen fejt tej, friss tojás, házi kenyér, secondhand ruhás szekrény, helyi kisbolt (ahol becsületkassza van), hol van a konyhakert és hol a krumpliföld, hol vannak egymáshoz képest a házak.

A falulátogatás során betekintést nyertünk félkész és majdnem kész, még nem és már lakott házakba. Többnyire saját kézzel építkeznek. Nagyon lassan. A falak nád és szerintem vályog keveréke, nagyon vastagak. A padló alatt kb 80 cm-es vastagságú kagylóhéj réteg, amit egy északabbra lévő partmenti városból szállítanak. Ez azért jó, mert nem engedi a vizet felszivárogni. Elképesztő ez az ötlet, még sosem hallottam erről.
A kályha is általános, ami szintén több funkciót is ellát, sokaknál a fürdővizet is melegíti, nem csupán a ház belső tereit. Nagy Feri is így készítette nálunk Kenesén a kályhát, hagyni kell, hogy a füst keringjen a kályhában és így tovább megtartsa a hőt.
Több házon is van napelem, kis szélturbinát csak egyen láttunk.
A farm egészében, a közös területek, közösségi ház és egyéb tároló helységek és állat karámok nincsenek a legjobb állapotban, nem tudni igénytelenségből vagy lustaságból, vvagy leginkább idő és energia hiányból vannak elhanyagolva, nem rendbehozva.
Sok a kisgyerek, és sok az épülő ház, erre is elmegy sok idejük.
Sokan munkanélküliek itt, saját választásukból. Valahogy megélnek itt a farmon, ahol havi 3000 kr-t kell berakni a közösbe, és az mindent fedez.
elálmosodtam, még írok később a benyomásaimról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése